50 54 39 08

Skilsmisse når der er børn

Er der børn i familien, kræver det ansvarlighed og modenhed af jer som forældre, hvis børnene ikke skal komme i klemme, når I er uenige og har mange konflikter.

Det er en stor omvæltning i et barns liv, når forældre skal skilles. Det er uanset deres alder. Store børn påvirkes lige så meget som små børn, når deres verden ændrer sig fundamentalt. Også selvom I forældre har skændes og været vrede på hinanden længe.

Ked dreng på trappe

Dine børn har ikke valgt at I skal skilles, og det kræver ansvarlighed og modenhed af jer, hvis børnene ikke skal komme i klemme.

Det kan være svært for dig at rumme barnets følelser, hvis du har svært ved at rumme dine egne følelser. Vrede, had og behov for at placere skyld hos den anden, er en faldgruppe, du må gøre alt for at undgå af hensyn til dine børn. De bør ikke tage parti for den ene forældre, de har brug for jer begge to.

Børnene har ikke valgt at I skal skilles

Børnene vælger aldrig at mor og far skal skilles. Når der er børn i parforholdet, er det endnu vigtigere med et godt samarbejde til at sikre, at deres behov bliver dækket så godt som muligt, i en tid der er fyldt med tab og sorg.

Det kan være en løsning for dig, at få hjælp til at sikre et godt samarbejde omkring børnene. Fx i et coachingforløb hos en terapeut, hvor man vil kigge fremad og finde ud af hvad der forhindrer samarbejde, og hvilke ønsker og mål du har.

Måske kan I mødes i et kompromis og - helt afgørende - måske er I i stand til at elske jeres barn/børn højere end I hader hinanden. Forstået sådan, at barnets behov søges dækket som førsteprioritet. Juridisk har I rettigheder hver især, men husk altid barnets behov for at få begge forældres ubetingede kærlighed og beskyttelse.

Forældre har behov for at give og vise barnet kærlighed. Jeres måder at vise det på, er meget ofte forskellige. I er forskellige, I ser noget forskelligt, det er okay. I behøver ikke være ens og gøre det samme. I behøver ikke engang være enige. Prøv om I kan vise hinanden tolerance efter en skilsmisse, som de forældre I er.

Barnets behov

Mange forhold skal på plads for barnet, og det er afgørende, at I begge to kan tage udgangspunkt i barnets behov. Det er altid barnets bedste, der bør være grundlag for aftaler, og ikke jeres egne rettigheder og behov I hver især føler I har.

Det er en svær øvelse. Det gør det ikke lettere, at du måske ikke er enig med din partner omkring børnenes behov. Mon ikke I allerede var uenige før skilsmissen? En god øvelse kan være at tænke på barnets rettigheder og behov før dine egne:

  • Dit barn har brug for ubetinget kærlighed og omsorg fra jer begge to.
  • Dit barn skal beskyttes mod at tage parti.
  • Barnet er måske mest knyttet til den ene af jer, tag hensyn til det.

Tilgiv dig selv, når du ikke formår at være rummelig

Jeg ved at det er svært, når vrede, sorg og frustrationer fylder, at opføre sig voksent og følelsesmæssigt intelligent.

Tilgiv dig selv, når du kommer til at tale dårligt om den anden forældre. Du øver dig i at rette de dårlige følelser væk fra børnene. De tager ikke skade af at vide, at du er ked af det i en periode og synes det er svært.

Det kan lette dem for skyld og de mærker alligevel tydeligt, at du har det svært. Du kan fortælle dem, at det ikke er deres skyld eller ansvar. Du kan fortælle dem, at du snakker med andre voksne og at de hjælper dig med at få det godt igen.

Fylder skilsmissen alt i din bevidsthed?

Du skal bestemt ikke gemme dine følelser væk og lægge låg på alt det der plager dig. Al din frustration, had, sorg og vrede skal ud og tales om og have sin plads. Men du skal overveje hvor du vil tage "låget af" og komme ud med det.

I starten kan det være venner eller kollegaer du taler med. Måske kan din allernærmeste familie også bruges. Måske vil du opleve at du ikke kan tale om andet, og at der ikke rigtig er noget der hjælper dig til at få det bedre.

Så er terapi og coaching en mulighed for dig. Det er her jeg sidder parat og hvor du, uden filter, kan fortælle alt og komme ud med dine dårlige følelser. Jeg kan støtte dig i at komme igennem din skilsmisse, så du ikke mister dig selv.